Home / berita / PENERIMA VAKS1NASI LENGKAP SAJA DIBENARKAN MASUK DIPAWAGAM

PENERIMA VAKS1NASI LENGKAP SAJA DIBENARKAN MASUK DIPAWAGAM

KUALA LUMPUR: Selepas lama ditutup, pengusaha panggung wayang bersedia untuk kembali ber0perasi, namun dengan sy4rat hanya individu yang sudah l3ngkap div4ksinasi sahaja dib3narkan memasuki pawagam.

Ketua Pegawai Eksekutif Golden Screen Cinemas (GSC) Group, Koh Mei Lee berkata, pengunjung serta kakitangan pawagam juga perlu mem4tuhi pr0sedur 0perasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak berku4sa sepanjang berada di kawasan tersebut.

Menurut beliau, walaupun sudah lama tidak ber0perasi, namun pengurusan GSC sentiasa mem4stikan semua fasiliti di pawagam dalam keadaan b4ik dan kakitangan yang akan melayan pelanggan nanti juga sudah menerima v4ksinasi yang lengkap.

“Kami bers3dia untuk ber0perasi. Saya rasa masa terbaik adalah sec3pat mungkin kerana kami sudah bers3dia untuk ber0perasi.

“Kami sel3nggara pawagam kami mempunyai sekitar 97 peratus kakit4ngan yang diberi v4ksin sepenuhnya. Saya ingin men3kankan meng3nai SOP yang ada.

“Pawagam selalu mempunyai SOP yang k3tat tetapi untuk pembukaan semula ini, kami hanya akan memb3narkan pelanggan yang diberi dua d0s v4ksin sahaja untuk masuk. Sijil digital MySejahtera akan menjadi sy4rat untuk masuk,” kata Mei Lee.

Tambah beliau, banyak negara sudah mula memb3narkan pawagam ber0perasi namun di Malaysia, keadaannya berb3za malah panggung wayang adalah yang pertama ditvtup namun ter4khir dib3narkan ber0perasi semula.

Jelasnya pada Sabtu, setakat ini tiada klust3r dari pawagam dan pembukaan semula pastinya memberi manfaat kepada lebih 20,000 kakitangan dalam industri tersebut.

“Rakyat Malaysia telah terkurvng lebih dari setahun sekarang.

“Kami mer4yu agar panggung wayang dibuka kerana kami ingin memberi peluang kepada rakyat yang sudah div4ksin penuh, satu tempat yang k0snya berp4tutan dan sel4mat untuk hil4ngkan t3kanan, bersantai dan sekali gus mem3nuhi kesih4tan em0si dan ment4l mereka yang terj3jas t3ruk selama ini.

“Saya juga ingin men3kankan bahawa, kita adalah salah satu industr1 yang mempunyai SOP yang paling k3tat,” ujarnya.

Sementara itu, Mei Lee juga berharap kerajaan meng3cualikan cukai h1buran sekurang-kurangnya untuk tempoh dua tahun selepas mereka kembali ber0perasi dan pengur4ngan cukai untuk tahun-tahun berikutnya.

“Industri pawagam adalah industri yang dikenakan cukai tingg1… sekarang cukai (dikenakan) adalah 25 peratus. Jika dapat menvrunkannya menjadi lima peratus, seperti apa dilakukan kepada taman tema, ia bagus untuk kami.

Pawagam dibuka semula: GSC har4p penonton patuh SOP

“Ia seperti Kerajaan Negeri Selangor yang telah memb3narkan taman tema diberikan pengecu4lian cukai sehingga Februari 2022 dan beberapa tahun selepas itu, pengur4ngan cukai h1buran.

“Jika inisiatif sama diberikan kepada industri pawagam, saya rasa itu akan sangat membantu kami untuk pul1h,” katanya.

pada Jumaat melaporkan isu pawagam yang b3lum dib3narkan ber0perasi telah dibawa ke M4jlis Kesel4matan Negara (MKN), menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa.

Memetik ciapan Golden Screen Cinemas @GSCinemas yang mem0hon orang ramai menc4dangkan peng0perasian semula pawagam, Annuar mem4klumkan, kerajaan bakal mengumvmkan sesu4tu berkaitan industri itu dalam masa terdekat.

sumber: astroawani

About admin

Check Also

Aktif Tabligh Tak Halang Aliff Aziz Sertai Gegar Vaganza

Semalam, senarai 13 peserta program realiti Gegar Vaganza musim kelapan telah pun diumumkan. Apa yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published.